AKF-installatie WMD Drinkwater Emmen naar uitvoeringsfase

09 oktober 2020

WMD Drinkwater nodigde Sax Architecten uit om een industriƫle hal te ontwerpen voor een nieuw te plaatsen AKF-installatie in Emmen. AKF staat voor Actief Kool Filtratie. Daarbij wordt een stap aan het productieproces van drinkwater toegevoegd door het water door acht met koolstofkorrels gevulde grote ketels te leiden.
Sax heeft een strak gebouw gemaakt, dat ondanks de gesloten look toch het proces dat in de ruimte is ondergebracht prijsgeeft; de twee grote erkers geven een blik op de filtratieketels. De buitengevel wordt bekleed met gebrand hout. Het verkoolde oppervlak verwijst naar het materiaal dat wezenlijk is voor het filtratieproces in het gebouw.
Sax Architecten heeft in de afgelopen decennia vaker gebouwen ontworpen voor de WMD, zoals voor de drinkwaterproductielocaties in Assen, Annen, Ruinerwold, Dalen, Nieuw-Amsterdam en Emmen.
Het AFK-installatiegebouw zal worden gerealiseerd door Visser & Smit Bouw. De filterinstallatie is ontwikkeld door de technici van WMD Drinkwater en wordt geproduceerd en geplaatst door Visser & Smit Hanab. Sax Architecten participeert in het technische bouwteam dat momenteel druk bezig is met de voorbereiding van de uitvoeringsfase.