Voor mensen en mussen

28 augustus 2015

Woningcorporatie Wold&Waard in Leek gaf opdracht om de woningen in de woningen in de Wigbold van Ewsumstraat in Kommerzijl te verbeteren. De huizen – en daarmee ook de bewoners – hebben last van tocht, condens en schimmel doordat de ongeïsoleerde schuren van de woningen rechtstreeks in verbinding staan met de bijkeuken.

Voor de mensen
De woningen krijgen allemaal een nieuwe aanbouw aan de achterzijde, met daarin de keuken en bijkeuken. De bewoners kunnen ervoor kiezen om de wand tussen de bijkeuken en de woonkamer te verwijderen of juist te laten staan. Verder: vernieuwde toilet- en doucheruimten, dakisolatie en nieuwe dakpannen. Op de foto is te zien dat de werkzaamheden zijn gestart!

Voor de mussen
Het dak wordt voorzien van vogelvides, speciaal bedoeld voor de huismus. Mussen maken graag nestjes onder de dakpannen, maar omdat ze daarbij vaak de dakisolatie wegpikten, worden ze al jaren geweerd met zogenaamde vogelschroten. Gevolg: steeds minder mussen. De vogelbescherming heeft samen met Monier, een leverancier van dakpannen, een kunststof profiel bedacht met ingebouwde vogelhokjes. Zo wonen mens en mus weer vrolijk samen!

Opdrachtgever: Woningcorporatie Wold&Waard, Leek
Bouwbedrijf: Hoekstra Bouw, Noordhorn
Installateur: Breman, Drachten
Oplevering: eind oktober 2015