De Korenbeurs wordt weer in ere hersteld

20 oktober 2023

We zijn natuurlijk trots op ieder Sax-project, maar zo af en toe zit er eentje tussen…

De Korenbeurs. Eén van de mooiste, historische monumenten van ons land.
Op de plek waar je nu een halfje bruin of een zak witte puntjes afrekent, waren meer dan 150 jaar geleden een hoop mensen in de weer met het keuren en verhandelen van graan.

Er is in de loop der jaren dus best wat veranderd. Maar, er zijn ook een aantal dingen hetzelfde gebleven. Nog steeds kijken drie zeldzame, zinken beelden uit over de Vismarkt.
Degene met het beste uitzicht? Mercurius! Deze Romeinse god van de Handel staat op het bovenste puntje boven de ingang van de Korenbeurs. Een verdieping lager wordt hij vergezeld door Ceres, godin van de Landbouw. En Neptunus, god van de Zee.

Ondanks hun mooie plek, hebben ze toch last gehad van de weersomstandigheden, vandalisme en duivenpoep. Hoog tijd dus, voor een opknapbeurt!

De drie bijzondere beelden zijn in het afgelopen jaar gerestaureerd. Dat is gedaan door een ontzettend kundig team: Jochem Duijts is specialist in werken met zink. En restauratieschilders Jantina Veltman en Karin Veldman zijn heel secuur te werk gegaan: zij hebben de beelden hun oorspronkelijke bronskleur gegeven.

Zo’n prachtig resultaat- dat kan ons wel bekoren.