Kerkelijk Centrum ‘De Antenne’

Toen de Gereformeerde Kerk in Dedemsvaart zich genoodzaakt zag een nieuwe kerk te bouwen, werd aan architect Reinier Gerritsma gevraagd er twee facetten in te verwerken. Het gebouw moest enerzijds het huis- als middelpunt van het kerkelijk leven – voor de gemeente worden. Anderzijds moest het nadrukkelijk herkenbaar zijn als een kerk die zich bewust is van haar plaats in de samenleving. Het resultaat was een ruimte met een licht karakter, met de beslotenheid van ronde wanden, die de gemeente omhullen. Kleine openingen geven een venster op de wereld. Het indirecte daglicht en de rondgaande lijnen in de wanden versterken het gevoel van intimiteit en saamhorigheid. Op één plek breekt die omhullende wand open en blijft alleen het constructieve geraamte over, de gevel wijkt om plaats te maken voor het licht dat van boven invalt.