Lentis Dennenoord, verbouw gebouw Zuidend

Het gebouw Zuidend (voorheen Zuider Therapiegebouw) van Lentis Dennenoord was toe aan een nieuwe inrichting. Sax Architecten vormde een verzameling therapielokalen middels grote openingen in de wanden om tot een open en transparant interieur.

In het middelste gedeelte van het gebouw komt onder meer een restaurant met terras. Hier zullen bewoners van Lentis ter ondersteuning van hun reïntegratie collega-bewoners en gasten van buitenaf gaan bedienen. Ook wordt hier de studioruimte voor Radio Dennenoord gesitueerd. Het geheel krijgt een losse café-sfeer. Door die ingreep wordt deze ruimte een toegankelijke, gezellige plek waar buurtbewoners en andere gasten kunnen komen eten. Om invulling te geven aan het losse meubilair van het restaurant is gezocht naar meubilair dat al in bezit is van Lentis, voor hergebruik. Waar leemtes vielen werd buiten het Lentis Dennenoord terrein naar tweedehands spullen gespeurd.

Het linkerdeel van het gebouw krijgt andere functies. Hier worden een lijstenmakerij en ruimtes voor houtbewerking en een zeepfabriek gerealiseerd. Door het bestaande systeemplafond te verwijderen is de houten constructie zichtbaar geworden en ontstaat een mooie hoge ruimte.

Naast alle zichtbare ingrepen heeft Sax Architecten het gebouw bouwkundig gecontroleerd en geheel na-geïsoleerd.