Witterstraat, Assen

Sax Architecten ontwierp aan de Witterstraat in Assen een viertal woningen en leverde daarmee een flinke bijdrage aan de nieuwe invulling van het voormalige Gasfabriekterrein. Het interieur van een van de huizen (zie foto’s) wordt hieronder voorzien van commentaar door de eigenaar.

Hiervoor woonden we in een monumentaal herenhuis met een hoog afwerkingsniveau, de stap naar een nieuwbouwwoning was dan ook geen geringe. Aan Reinier Gerritsma de schone taak om voor ons een uniek huis te ontwerpen dat de ruimtelijkheid met hoge plafonds en de sfeer van een oud huis zou weten te evenaren en daarnaast zou beantwoorden aan de eisen van de moderne tijd: gasloos, energieneutraal en met een hoog comfort. Dat is ruimschoots gelukt. De strakke, relatief bescheiden buitenzijde van ons nieuwe huis verhult grote verrassingen aan de binnenkant. Op een prachtige manier is gebruik gemaakt van hoogteverschillen, die naast een geweldige uitstraling ook het functionele gebruik van het huis door een groot gezin ondersteunen. Reinier heeft onze wensen weten te vertalen in een fantastisch huis. Wij kijken terug op een zeer prettige samenwerking.

Beschrijving van het huis

De woonkamer aan de achterzijde heeft een hoogte – zoals in oude statige herenhuizen – en een panoramisch raam met een omlijsting die als echte vensterbank is ontworpen; om op te zitten dus. De verhoogde studeerhoek is zo geplaatst dat  een mooie combinatie van betrokkenheid bij de woonkamer en toch een afgescheiden werkruimte is gecreëerd. De eetkamer heeft een monumentale hoogte en is zo gepositioneerd dat hier op alle eetmomenten de zon schijnt. Vanuit de eetkamer is via een vide een visuele verbinding met de eerste verdieping gerealiseerd. Vanuit de keuken zorgt de positionering van het kookeiland voor verbinding met de eetkamer en de positionering van het aanrecht voor contact met de buitenwereld. De leefruimtes op de begane grond zijn met elkaar verbonden en tegelijkertijd functioneel van elkaar gescheiden.
De ouderslaapkamer op de begane grond heeft een prachtig uitzicht op de tuin en het daarachter gelegen Asserbos. Het domein van de kinderen bevindt zich op de verdiepingen. De hoogteverschillen op de begane grond vertalen zich op de verdiepingen in split level, waardoor de kinderen in feite allemaal een eigen etage hebben en de privacy maximaal is.

Het is fijn om zo’n blije opdrachtgever aan het woord te kunnen laten. Wij houden van ons werk en van onze opdrachtgevers, het is prachtig als het enthousiasme wederzijds is.