Restauratie beelden Korenbeurs

30 mei 2022

De Korenbeurs op de Vismarkt in Groningen is uniek. Het staat in de top 100 van de meest belangrijke monumenten van Nederland. In 2020 en 2021 hebben we in samenwerking met de Monumentencommissie de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden begeleid. Dit werd door aannemer Jurriens Noord uitgevoerd. Inmiddels is de tweede fase gestart en zijn de zinken beelden aan de beurt.

Bij de bouw van de Korenbeurs zijn drie beelden geplaatst, misschien heb je ze wel eens gezien: Mercurius, god van de handel, reizigers en winst. Deze vind je op het dak. Neptunus, de Romeinse god van de zee, en Ceres, de godin van de akkerbouw, vind je beide aan weerszijden van de entree. Ze zijn uniek, er zijn nog maar een paar van in Nederland. Door de tand des tijds en doordat in de Tweede Wereldoorlog het zink voor andere doeleinden werd gebruikt, zijn de meeste zinken beelden in Nederland verdwenen.

De beelden van de Korenbeurs zijn in slechte staat en sommige onderdelen zijn in de afgelopen jaren eraf gesloopt. Jochem van Idefix gaat de beelden herstellen. Op de foto zie je dat Jochem samen met Hendri Pannekoek van Jurriens Noord een “kijkoperatie” binnenin de beelden uitvoert. Zo hebben we kunnen achterhalen hoe de beelden zijn bevestigd.

Daarna gaan we aan de slag met het herstel van de beelden, waarna ook de oorspronkelijke kleuren worden teruggebracht. Binnenkort meer!